"If this is Friday..."
Door: Robbert
Blijf op de hoogte en volg Robbert
30 Juli 2010 | Italië, Firenze
De stad doet eigenlijk denken aan Disneyland. Het is allemaal nét iets te toeristisch, nét iets te te goed restaureerd – en soms nét iets te slordig vervalst. Het “huis van Dante” is alleen maar een een replica van een huis zoals dat er in de tijd van de grote dichter misschien uit had kunnen kunnen zien, om eens wat te noemen.
Waar andere steden in Toscane erg toeristisch zijn, is Florence simpelweg ingericht op toeristen. Vooral Amerikanen zijn een plaag. Amerikaanse jongeren komen even in een paar weken “Europa doen”, en dat is niet best. In de trein naar Florence troffen we bijvoorbeeld drie Amerikanen die nog dezelfde dag, dus ná hun bezoek aan de stad, ook meteen Venetië even wilden meepakken. Her stereotype blijkt maar al te waar. “If this is Friday, this must be Florence.”
En verder? Tja. De Galleria degli Uffizi schijnt bij de beste musea van de wereld te horen, maar de rij om binnen te komen slingert zich door de brandende zon zo'n beetje de hele stad door. De Ponte Vecchio is weinig meer dan een rijtje veel te dure juweliers. Alleen de Duomo, ja, die is echt heel mooi. Maar ook de schoonheid van die kerk kan in mijn ogen de stad niet redden. Ik vond Florence gewoon tegenvallen.